Another Muni WiFi Network Gets An Early Thumbs Down

from the good-idea-bad-execution dept

Earlier this month, the city of Corpus Christi, Texas launched its municipal WiFi network, which its vendor said was the largest of its kind, covering more than 100 square miles. However, like some other muni WiFi projects, early reviews don't sound too encouraging -- complaints echoed earlier this month in Portland as well. It's the same sort of thing early users in other cities have reported: weak signal strength, low speeds and difficulty connecting. Many of these problems occur when people try to use the services indoors (as one does), highlighting one of the drawbacks of using WiFi for this type of application: it doesn't penetrate buildings well, particularly when the router's at some distance away. Many of the network vendors say users need to buy repeaters to overcome this, something that takes away some of the "free" aspect of these networks, as well as something that takes away from their attraction to visitors. While we remain bullish on the general idea of municipal broadband, it's still not clear at all that WiFi is the best way to deliver it. Many of the muni WiFi "success stories" raise as many questions as they answer, and the truth of how well these networks are working remains pretty muddy. Again, municipal broadband is an idea with a lot of merit, but it looks like a lot of muni-WiFi rollouts are based on the wrong reasons, and are possibly just using the wrong technology.

Reader Comments

Subscribe: RSS

View by: Time | Thread


  1. identicon
    Sandy, 2 Apr 2007 @ 2:29pm

    Port Blocking

    Dave, Than you for the information on Earthlink and port blocking on port 25. The SSL port on 465 has been working without any problems for two days now. I guess I will see if this keeps working.

    You may be interested to know that it is now April 2nd and still no information from Eartlink. From the TV news I saw several days ago Earthlink was supposed to get the network on April 1st but I have not seen any change and there is no change when you log into the system or on the cctexas website.

    The Internet still works great and e-mail going out on port 465 is going OK for now. If that changes I will post again.

Add Your Comment

Have a Techdirt Account? Sign in now. Want one? Register here



Subscribe to the Techdirt Daily newsletter




Comment Options:

  • Use markdown for basic formatting. (HTML is not supported.)
  • Remember name/email/url (set a cookie)

Follow Techdirt
Techdirt Gear
Show Now: Takedown
Advertisement
Report this ad  |  Hide Techdirt ads
Essential Reading
Techdirt Deals
Report this ad  |  Hide Techdirt ads
Techdirt Insider Chat
Advertisement
Report this ad  |  Hide Techdirt ads
Recent Stories
Advertisement
Report this ad  |  Hide Techdirt ads

Close

Email This

This feature is only available to registered users. Register or sign in to use it.